Skip to main content

Region Senta

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Senta > Prilozi > Zlatasto žutilo vinove loze
Zlatasto žutilo vinove loze

Zlatasto žutilo vinove loze je veoma destruktivno obolenje vinove loze koje prouzrokuje fitoplazma Flavescence doree.

 

Simptomi se najranije pojavjavljaju u drugoj godini po infekciji u vidu pupoljaka koji se slabo ili uopšte ne razvijaju, lastara koji zaostaju u porastu, pega na lišću (jun) koje se šire uz glavni nerv. Listovi su tamno ljubičaste do crvene ili zlatno žute boje, u zavisnosti od sorte. Vremenom dobijaju karakterističan trouglast oblik savijanjem ivica ka naličju. 

 

simptom na listovima

 

Lastari su kraćih internodija, pokriveni pustulama i teško odrvenjavaju. Kod ranih infekcija dolazi do sušenja cvetova, a kod kasnijih do smežuravanja i opadanja bobica.

 

Mere zaštite podrazumevaju: upotrebu zdravih kalemova, kontrolu brojnosti vektora, uklanjanje zaraženih čokota i krčenje zapuštenih vinograda kao potencijalnih izvora infekcije.

 

Cikada Scaphoideus titanus je vektor fitoplazme Flavescence doree (FD) koja prouzrokuje zlatasto žutilo vinove loze. 

 

larva cikade

 

Ona ima jednu generaciju godišnje. Kao izraziti monofag jaja polaže ispod kore starijih lastara vinove loze. Larve se pojavljuju u toku maja, a prva imaga u toku juna ili jula meseca. Nakon ishrane na fitoplazmatičnim biljkama larve postaju vektori fitoplazme. Larve imaju pet larvenih stupnjeva razvoja,a tek larve trećeg stupnja su sposobne da prenesu fitoplazmu i tu sposobnost zadržavaju do kraja života.

 

RC Senta je dao dve preporuke za suzbijanje cikade Scaphoideus titanus sa ciljem onemogućavanja širenja fitoplazme, 14.6. (vidi preporuku) i 24.6. (vidi preporuku)

Comments

There are no comments yet for this post.