Skip to main content

Smederevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Smederevo > Prilozi > Registrovan imago rutave bube - Tropinota hirta u voćnjacima
Registrovan imago rutave bube - Tropinota hirta u voćnjacima

Na području delovanja RC Smederevo na lokalitetima sa voćarskom proizvodnjom  na korovskim biljkama, prvenstveno maslačku (Taraxacum officinale) i breskvi koja je u punom cvetu i precvetavanju registrovana je pojava rutave bube (Tropinota hirta). S obzirom na to da se u narednom periodu očekuje cvetanje najzastupljenije voćne vrste na našem terenu  savetujemo voćarima da posebnu pažnju obrate na mere  suzbijanja rutave bube jer pričinjava velike štete. 

Hemijska zaštita je vrlo teška, jer se insekt javlja u fazi cvetanja voćaka kada je zabranjena primena insekticida zbog mogućeg trovanja korisnih insekata. (jedini preparat koji je registrovan za suzbijanje rutave bube jeste insekticid MAVRIK na bazi a.m. fluvalinata, a primenjuje se u koncentraciji 0,3%  i neotrovan je za pčele.

Zbog toga se preporučuju mehaničke mere suzbijanja ovog insekta: 

-       izlovljavanje odgovarajućim klopkama plave ili bele koje su napunjene vodom do polovine sa dodatkom atraktanata (cimet, anis, pivo, negro bonbone, komad natrule banane). U posude se dodaje i deterdžent za sudje  koji povećava vodni potencijal Buba kada dospe na površinu vode vrlo brzo se davi i pada na dno posude. Posude se  postavljaju u većem broju po obodu parcele, a manji broj se rasporedi po centralnom delu parcele. Svakodnevno treba  prazniti posude i ponovo ih puniti gore navedenim rastvorom dok ne prođe cvetanje.

-      smanjenju populacije  insekata pomaže i plića obrada zemljišta krajem proleća i tokom leta,

-      zakorovljavanje voćnjaka do precvetavanje može da smanji aktivnost insekta, jer je kraća aktivnost  rutave bube na cvetovima voćaka tokom dana.

Comments

There are no comments yet for this post.