Skip to main content

Region Ruma

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Ruma > Prilozi > Cercospora beticola -prvi simptomi
Cercospora beticola -prvi simptomi

Na terenu RC Ruma šećerna repa se u zavisnosti rokova setve i lokaliteta nalazi u različitim fazama zatvaranja redova, pa do faze potpuno zatvaranje redova - razviće korena.

 

Prema podacima sa  automatske meteorolške stanice, pozicionirane na  lokalitetu Ruma-Fišer, od poslednje nedelje maja vladaju izuzetno povoljni uslovi za ostvarenje infekcije prouzrokovačem pegavosti lista šećerne repe (Cercospora beticola), a po završenom inkubacionom periodu uočeni su i prvi simptomi. Ostvareno je nekoliko primarnih infekcija koje teku paralelno, što će za posledicu imati svakodnevno povećanje broja pega.

 

08.06.2016. vizuelnim pregledom useva šećerne repe na lokalitetima Ruma-Fišer (10 sorata) i Inđija-Jarkovci (5 sorata), registruju se prve pojedinačne pege i to na dve sorte Fred (Ruma-Fišer) i Terranova (Inđija-Jarkovci). Nakon dvodnevne inkubacije u laboratorijskim uslovima, mikroskopiranjem biljnog materijala potvrđeno je da je u pitanju ovaj patogen (Slika 1).

 

Slika 1 (velika slika)

 

Proizvođačima preporučujemo da u narednom periodu intenzivnije  obilaze svoje parcele i prate pojavu i brojnost pega radi utvrđivanja epidemiološkog  praga i momenta tretmana (kada se na 50% biljaka registruje makar po jedna pega) kombinacijom sistemičnih i protektivnih fungicida.

 

 Za sada ne preduzimati mere zaštite.

 

Comments

There are no comments yet for this post.