Skip to main content

Pirot

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Pirot > Prilozi > Monilia fructigena u zasadima jabuke i kruške
Monilia fructigena u zasadima jabuke i kruške

Na području delovanja RC Pirot vizuelnim pregledom zasada jabuke i kruške, registrovano je prisustvo plodova sa simptomima truleži plodova jabučastog voća (Monilia fructigena). Simptomi su uočeni u voćnjacima u kojima nije sprovedena adekvatna hemijska zaštita i koji nisu u intenzivnoj proizvodnji.

 

Plodovi voćaka mogu biti zaraženi od zametanja do berbe, a kasnije i u skladištu, međutim zreli plodovi su najpodložniji infekciji. Na starijim plodovima javljaju se svetlosmeđe pege koje se brzo proširuju, a tkivo u okviru pega truli. Ubrzo čitav plod počinje da truli, smežurava se, suši i pretvara u mumije. Mumificirani plodovi ostaju da vise u krošnji ili otpadnu na zemlju gde gljiva prezimljava u vidu micelije. Sledećeg proleća ili leta, na njima se formiraju sporonosni organi kojima se vrši zaražavanje gljivom u  narednoj vegetaciji. Najčešće se zaraza plodova vrši na mestima oštećenja koja su nastala delovanjem drugih štetnih organizama, grada i drugih mehaničkih povreda.

Preventivne mere zaštite od ovog patogena su:

·         sakupljanje u uništavanje zaraženih plodova,

·         formiranje rastresite krune,

·         suzbijanje insekata (radi sprečavanja oštećenja plodova),

·        uklanjanje i spaljivanje suvih grana.

Od hemijskih mera veoma je značajna primena preparata na bazi bakra u jesen, kada opadne minimum 70% lišća kao i nakon rezidbe. Takođe se sprovode mere zaštite u cilju sprečavanja pojave truleži u skladištu u fazama sazrevanja plodova nekim od registrovanih fungicida za tu namenu.

Comments

There are no comments yet for this post.