Skip to main content

Pirot

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Pirot > Prilozi > Pojava fuzarioze i oštećenja od stenica kod ozimih žita
Pojava fuzarioze i oštećenja od stenica kod ozimih žita

Na području delovanja RC Pirot usevi ozime pšenice se nalaze  u fazi od rane do srednje mlečne zrelosti (BBCH 73-75), dok se usevi ozimog ječma nalaze u fazi kasne mlečne zrelosti (BBCH 75-77).

     Vizuelnim pregledom registrovano je prisustvo simptoma fuzarioze (Fusarium graminearum). Do infekcije klasa ovom gljivom dolazi usled velike vlažnosti vazduha u periodu cvetanja. Simptomi se lako uočavaju na polju u mlečnoj fazi zrenja jer su zdravi klasovi zeleni i povijeni od tezine zrna, dok su zaraženi klasovi uspravni i slamasto žute boje. U uslovima povećane vlažnosti dolazi do pojave narandžaste prevlake na plevicama.

      Zaraženi mogu biti pojedini klasići, deo klasa ili ceo klas, što za posledicu ima slabu nalivenost zrna pa time i smanjen  prinos i hektolitarsku težinu. Procenat zaraženih klasova kreće se oko 6% kod pšenice, kod ječma 8%. Ovakvi niski procenti zaraze ne ukazuju na problem prisustva mikotoksina. 

Takođe je registrovana pojava belih klasova kao posledica aktivnosti stenica. Stenice ubadaju stablo ispod klasa što dovodi do sušenja čitavog klasa, i takvi se klasovi lako odvajaju od biljke na mestu uboda. Ovake štete nastaju u ranijim fazama i pa se sada ne može ništa učiniti kako bi se štete smanjile. Ovakvi simptomi su prisutni na oko 3% biljaka.

(velika slika)

 

 

 

 

Comments

There are no comments yet for this post.