Skip to main content

Pirot

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Pirot > Prilozi > Pojava zlatastog žutila, eske i crne truleži na vinovoj lozi
Pojava zlatastog žutila, eske i crne truleži na vinovoj lozi

Na području delovanja RC Pirot, vizuelnim pregledom zasada vinove loze registovano je prisustvo simptoma zlatastog žutila vinove loze koje prouzrokuje fitoplazma Flavescence doree.

 
 

Najkarakterističniji simptom je savijanje ivica lista ka naličju, na celoj biljci ili na celom lastaru. Javlja se promena boje lista. Na belim sortama boja je zlatno žuta, a na crvenim purpurno crvena. Kasnije na mestima promene boje dolazi do nekroze. Širenje bolesti na veće udaljenosti dešava se zaraženim sadnim materijalom dok se širenje unutar vinograda ili obližnjih parcela širi cikadom Scaphoides titanus.

Mere zaštite su:

·         upotreba zdravog sadnog materijala

·         krčenje zapuštenih vinograda

·         praćenje i suzbijanje cikade, prenosioca fitoplazme i

·         praćenje pojave i simptoma bolesti

 Jednom zaražen čokot više nije moguće izlečiti. Zaražene biljke je potrebno izvaditi sa korenom i spaliti kako bi sprečili širenje zaraze na zdrave čokote.

    

Takođe, tokom pregleda vinograda je registrovano I prisustvo simptoma apopleksije vinove loze - eske.

(velika slika)

Eska je kompleksna i destruktivna bolest vinove loze. Simptomi se mogu javiti na svim delovima biljke. Postoje hronični i akutni tip ove bolesti. Hronični se odlikuje sušenjem i opadanjem lišća dok se akutni karakteriše sušenjem (apopleksijom) čokota. Na lišću se javljaju pege, koje se kasnije spajaju i nekrotiraju. Spajanjem nastaju velike nekrotične zone između nerava i ivice lista. Lišće se suši i prevremeno opada. Bobice se ne razvijaju pravilno i nedozrevaju blagovremeno.

Mere zaštite:

·         Pri orezivanju izbegavati pravljenje velikih rana

·         Alat tokom rezidbe dezinfikovati 70%- tnim alkoholom

·         Orezane delove obolelih biljaka spaliti.

 

Uočeni su i simptomi crne truleži vinove loze (Guignardia bidwellii).

(velika slika)

Simptomi se javljaju na svim delovima čokota. Na listovima i lastarima se javljaju sitne svetlosmeđe pege oivičene tamnom linijom. Na peteljkama nastaju duguljaste crne pege koje prouzrokuju sušenje celog lista. Najveće štete nanosi plodu. Na bobicama se javljaju sitne beličaste pege oko kojih se javlja braon prsten. Pega se brzo širi, zahvata celo zrno koje se obično mumificira.

Mere suzbijanja:

·         Zaraženo lišće i bobice sa jesenjim oranjem treba duboko zaorati

·         Primena registrovanih fungicida tokom vegetacije zajedno sa suzbijanjem drugih bolesti u vinovoj lozi na osnovu uslova za ostavrenje infekcije.

Comments

There are no comments yet for this post.