Skip to main content

Region Pančevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Pančevo > Prilozi > Dozrelost pseudotecija Venturia inaequalis, Vll nedelja praćenja
Dozrelost pseudotecija Venturia inaequalis, Vll nedelja praćenja

Na teritoriji RC Pančevo zasadi jabuka se, u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta, nalaze u različitim fenofazama, od  faze crvenih pupoljaka do faze 10% cvetova otvoreno (BBCH 57-61). 

Pregledom pseudotecija sa opalog lišća jabuke registrovano je prisustvo zrelih askospora čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis). Kod sorte Ajdared od 38 pregledanih pseudotecija, u 5 nema formiranih askospora, 21 je u kategoriji od 0 do 25% formiranih askospora, 10 je u kategoriji od 25 do 50% formiranih askospora i 2 su u kategoriji od 50 do 75% formiranih askospora.

Procenat dozrelosti za ovu nedelju kod sorte Ajdared iznosi 34,18%. 

Kod sorte Zlatni delišes od pregledanih 49 pseudotecija, u 4 nema formiranih askospora, 29 su u kategoriji od 0 do 25% formiraih askosopra  u 10 pseudotecija askospore su u kategoriji od 25 do 50% formiranih askospora, i u 6 pseudotecija askospore su u kategoriji 50-75%.

Procenat dozrelosti za ovu nedelju kod sorte Zlatni delišes iznosi 30,92%.

RC Pančevo nastavlja sa praćenjem dozrelosti pseudotecija ovog patogena.

Comments

There are no comments yet for this post.