Skip to main content

Region Pančevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Pančevo > Prilozi > Polaganje jaja krompirove zlatice
Polaganje jaja krompirove zlatice

Na punktu Pančevo usevi krompira se nalaze u fenofazi razvijen peti-šesti list na glavnoj stabljici (BBCH 15-16). Vizuelnim pregledom lišča krompira registrovano je prisustvo imaga krompirove zlatice (Leptinotarsa decemlineata) u indeksu napada 3,5% kao i grupisano položena jaja na naličju lista u indeksu napada 2,5%.

Slika: Imago i jaja krompirove zlatice (Leptinotarsa decemlineata)

 

Imaga krompirove zlatice su najaktivnija po toplom i sunčanom vremenu od 11 do 20⁰C. Posle dopunske ishrane i posle parenja, ženka polaže jaja u grupe na naličje lista ukoliko su uslovi ishrane bili povoljni. Ispiljene larve ostaju na naličju lista i hrane se lisnim tkivom ne oštećujući gornji epidermis. Starije larve, koje su proždrljive i pokretnije, napadaju sve delove biljke i mogu dovesti do potpunog uništenja biljaka.

 

Kod primene hemijskih mera najbolji rezultati se dobijaju ako se tretiranje izvede kada je  kritičan broj (EPPO/PP2) 15 larvi po biljci, odnosno 20% oštećenja na lišću.

S obzirom da su hemijske mere zaštite usmerene na suzbijanje larvi insekticidni tretman se za sada ne preporučuje.

Napominjemo da se u feromonskim klopkama, postavljenim u usevu krompira, registruju imaga ozime sovice (Agrotis segetum), sovice gama (Autographa gamma) i krompirovog moljca (Phthorimaea operculella), ali se insekticidni tretman za sada ne preporučuje.

 

Comments

There are no comments yet for this post.