Skip to main content

Region Novi Sad

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Novi Sad > Prilozi > Pojava larvi cikade Scaphoideus titanus u vinogradima
Pojava larvi cikade Scaphoideus titanus u vinogradima

Na području delovanja RC Novi Sad zasadi vinove loze se nalaze u početnim fazama cvetanja.

Vizuelnim pregledom vinove loze, na naličju lista, registrovano je prisustvo tek ispiljenih larvi cikade Scaphoideus titanus. U toku je početak piljenja larvi ove štetočine.

Larva Scaphoideus titanus

Cikada vinove loze Scaphoideus titanus (Auchenorrhyncha:Cicadellidae) je vektor fitoplazme Flavescence doree (FD) koja prouzrokuje oboljenje ZLATASTO ŽUTILO VINOVE LOZE.

Ova cikada je izraziti monofag što znači da svoje razviće završava isključivo na vinovoj lozi. Ima jednu generaciju godišnje i prezimljava u stadijumu jaja ispod kore dvogodišnjih lastara. U našim agroekološkim uslovima početak piljenja larvi se odvija tokom maja meseca. Larve prolaze kroz pet razvojnih stupnjeva, a odrasle jedinke se pojavljuju tokom juna i ostaju u vinogradu sve do septembra.

Direktne štete od ishrane ovih cikada (ishranjuju se floemskim sokovima) su zanemarljive, ali su zato indirektne štete, kao vektori fitoplazme FD, izuzetno velike.

Da bi cikada postala infektivna mora se najpre ishranjivati na zaraženim čokotima vinove loze u trajanju od nekoliko sati. Zatim mora da prođe inkubacioni period (vreme koje je potrebno da prođe od momenta unošenja fitoplazme u telo cikade do mogućnosti da ih cikada prenese na drugu biljku) koji za ovu cikadu iznosi 21 dan. Uzimajući ove činjenice u obzir, tek larve trećeg razvojnog stadijuma mogu da postanu infektivne i tu sposobnost zadržavaju do kraja života. Fitoplazma FD ne prenosi se na potomstvo cikade.

S obzirom da se nalazimo na samom početku piljenja larvi ove štetočine, a da su tek treći larveni stupnjevi sposobni da prenesu fitoplazmu, za sada se ne preporučuju hemijske mere zaštite.

RC Novi Sad nastavlja praćenje cikade Scaphoideus titanus i signaliziraće pravo vreme za tretman.

Comments

There are no comments yet for this post.