Skip to main content

Region Novi Sad

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Novi Sad > Prilozi > Prisustvo štetočina u zasadima bresaka i nektarina
Prisustvo štetočina u zasadima bresaka i nektarina

Na području delovanja RC Novi Sad zasadi bresaka i nektarina se u zavisnosti od sortimenta, lokaliteta i ekspozicije terena nalaze u fazi od zeleni uski listići vidljivi (BBCH 09) do faze početak cvetanja: oko 10% cvetova otvoreno (BBCH 61).

Vizuelnim pregledom zasada i otresanjem grančica registrovano je prisustvo imaga tripsa (Thysanoptera) u indeksu napada 0,5. U toku je početak naseljavanje imaga tripsa na otvorene cvetove.

Imago tripsa

 

U vreme cvetanja odrasle jedinke tripsa naseljavaju cvetove u kojima se hrane i polažu jaja, usled čega dolazi do njihovog odbacivanja ili pojave ožiljaka na plodovima. Značajnije štete nastaju prilikom ishrane larvi na tek zametnutim plodovima, što za posledicu ima pojavu nekroze i deformisanje plodova, iz kojih često curi smola.

Suzbijanje tripsa je veoma otežano zbog njihove pojave u vreme cvetanja, kada primena insekticida nije dozvoljena zbog mogućeg trovanja polinatora. Hemijske mere zaštite su moguće tek u fazi početka formiranja plodnika, koja se poklapa sa masovnim piljenjem larvi, kada polinatori više nisu prisutni u voćnjaku.

Takođe, vizuelnim pregledom zasada i otresanjem grančica registrovano je prisustvo larvi zelene breskvine vaši (Myzus persicae) u indeksu napada 1. U toku je početak piljenja larvi ove štetočine.

Larva zelene breskvine vaši

Zelena breskvina vaš prezimljava u stadijumu jajeta na breskvama, a ređe na šljivi i trešnji. U proleće se razvija nekoliko generacija beskrilnih ženki, da bi se tokom maja javile krilate jedinke koje preleću na ostale kulture. Štete pričinjavaju sisajući sokove na listovima koji se uvrću, mladarima koji zaostaju u porastu i plodovima koji se deformišu i obezbojavaju. Obilje medne rose koju luči ova vaš, predstavlja idealnu podlogu za razvoj gljive čađavice. Pored direktnih šteta, zelena breskvina vaš pričinjava i velike indirektne štete. Ona je vektor preko 80 biljnih virusa veoma opasnih za biljnu proizvodnju. Za koštičave voćne vrste veoma je značajna njena uloga kao vektora virusa šarke šljive (Plum pox virus).

RC Novi Sad nastavlja sa praćenjem štetnih organizama u zasadima bresaka i nektarina i signaliziraće pravo vreme za tretman.

Comments

There are no comments yet for this post.