Skip to main content

Leskovac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Leskovac > Prilozi > Pojava tripsa u zasadima breskve nektarine
Pojava tripsa u zasadima breskve nektarine

Na području delovanja RC Leskovac, breskve i nektarine se nalaze u različitim fazama cvetanja, zavisno od sortimenta i lokaliteta (BBCH 61-65).

puno cvetanje

velika slika

Vizuelnim pregledom i metodom otresanja cvetova na lokalitetu Leskovac, registrovano je prisustvo imaga tripsa (Thysanoptera) u indeksu napada  2.

trips iz cveta breskve

velika slika

Takođe je pregledom korovske vegetacije u zasadu breskve, u cvetovima maslačka registrovano prisustvo ove štetočine u većoj brojnosti.

Odrasle jedinke tripsa naseljavaju cvetove, hrane se i polažu jaja. Ishranom imaga i larvi na tek zametnutim plodovima, kao i zbog polaganja jaja unutar mladog biljnog tkiva, nastaju štete. Na napadnutim plodovima uočavaju se nekrotični ožiljci, plodovi se deformišu, a iz njih često curi smola.

Pojava tripsa u fazi cvetanja, kada primena insekticida nije dozvoljena zbog mogućeg trovanja polinatora, otežava njihovo suzbijanje. Hemijske mere zaštite su moguće tek u fazi početka formiranja plodnika, koja se poklapa sa masovnijim piljenjem larvi, kada polinatori više nisu prisutni u voćnjaku.

RC Leskovac nastavlja monitoring tripsa u zasadima bresaka i nektarina.

Comments

There are no comments yet for this post.