Skip to main content

Leskovac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Leskovac > Prilozi > Dozrelost pseudotecija Venturia inaequalis – IV nedelja
Dozrelost pseudotecija Venturia inaequalis – IV nedelja

Na području delovanja RC Leskovac, lokalitet Leskovac, vizuelnim pregledom zasada jabuke sorte Zlatni delišes i Ajdared, utvrđeno je da se jabuke nalaze u fenofazi od kraj bubrenja lisnih pupoljka, ljuspice pupoljaka svetlo obojene, a neki delovi pokriveni gustim dlačicama do faze početak pucanja pupoljaka, vidljivi prvi zeleni listići (BBCH 03 – 07 ).

pseudotecije sa askosporama

velika slika

Laboratorijskim pregledom pseudotecija sa prezimelog lišća iz voćnjaka, registrovano je prisustvo zrelih askospora prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis).

Kod sorte Ajdared od 52 pregledane pseudotecije u 30 nema formiranih askospora, u 11 pseudotecija je do 25% formiranih askospora, u 9 pseudotecija je 26 do 50% formiranih askospora, a u 2  pseudotecije je od 51 do 75% formiranih askospora. Procenat dozrelosti iznosi 16,82%.

Kod sorte Zlatni delišes od 51 pregledane pseudotecije u 31 nema formiranih askospora, u 12 pseudotecija je do 25% formiranih askospora, u 7 pseudotecija je od  26 do 50% formiranih askospora, a u 1 pseudoteciji je od 51 do 75% formiranih askospora. Procenat dozrelosti iznosi 14,21% .

RC Leskovac nastavlja sa nedeljnim praćenjem dozrelosti pseudotecija.

 

 

Comments

There are no comments yet for this post.