Skip to main content

Kruševac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Kruševac > Prilozi > Pojava plamenjače kukuruza Sclerophthora macrospora
Pojava plamenjače kukuruza Sclerophthora macrospora

Na području delovanja RC Kruševac , vizuelnim pregledom useva kukuruza utvrđeno je prisustvo plamenjače kukuruza Sclerophthora macrospora na pojedinim parcelama I to koje su bile poplavljene.

 Najkarakterističniji simptom  je delimična ili potpuna zamena normalne metlice velikom žbunastom masom,. Na metlici se ne formira polen,pošto su cvetni delovi potpuno deformisani,I izostaje formiranje klipa.Lišće je usko,u vidu traka,hlorotično ili žutomrke boje. Pojedine zaražene biljke mogu biti veće od zdravih ,ili pak dolazi do zastoja u porastu . Plamenjača kukuruza se retko javlja, da bi se neke adekvatne mere za suzbijanje preduzimale ,ali kad se jave simptomi preporučuje se : dreniranje zemljišta da se ne bi zadržavala voda, suzbijanje i uništavanje korovskih biljaka, ne koristiti parcele sa visokim nivoom podzemnih voda kao ni parcele u kojima se zadržava voda. Plodored  je obavezan  kao i  gajenje manje osetljivih sorti.

velika slika

 

Comments

There are no comments yet for this post.