Skip to main content

Region Kikinda

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Kikinda > Prilozi > Prisustvo leskine grinje i simptoma napada u zasadima leske
Prisustvo leskine grinje i simptoma napada u zasadima leske
Na području delovanja RC Kikinda zasadi leske se nalaze u fenofazi bubrenja i pucanja lisnih pupoljaka.
 
 
 
Vizuelnim pregledom biljaka leske registrovano je prisustvo simptoma napada leskine grinje (Phytoptus avellanae) kao i prisustvo samih larvi u napadnutim pupoljcima.
 
 
 
Grinje prezimljavaju u nabubrelim, okruglastim pupoljcima leske. U proleće napuštaju takve pupoljke i sele se na zdrave. Napadnuti pupoljci su uvećani, dobijaju crvenkastu boju i na kraju se suše. Takvi pupoljci se u proleće ne razvijaju, pa je time smanjen prinos biljaka.
 
 
 
 
 
Leskina grinja ima dve forme, galiformnu i slobodnoživuću.
Galiformna se hrani samo generativnim pupoljcima pa usled ishrane zaraženi pupoljci postaju deformisani i veliki u odnosu na zdrave. Ženke migriraju iz starih pupoljaka u zavisnosti od raspoložive hrane i brojnosti i prelaze na nove pupoljke.
 
Druga forma je slobodnoživuća koja se pored generativnih, hrani i vegetativnim pupoljcima, a takođe i resama. Usled ishrane ove forme grinja, ne dolazi do deformacije pupoljaka. Prezimljava ispod ljuspica pupoljaka ili u resama. Na proleće izlazi ispod skrovišta i prelazi na list.
 
U toku jedne godine leskina grinja razvija veći broj generacija.
 
U narednom periodu se očekuje početak polaganja jaja i potom migracija sa zaraženih na zdrave pupoljke.
 
RC Kikinda nastavlja sa praćenjem štetočina u zasadima leske, za sada se primena insekticida ne preporučuje. Proizvođači leske u narednom periodu biće blagovremeno obavešteni o vremenu primene hemijskih mera zaštite.

Comments

There are no comments yet for this post.