Skip to main content

Region Jagodina

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Jagodina > Prilozi > Šimširov plamenac - Cydalima perspectalis
Šimširov plamenac - Cydalima perspectalis
Na teritoriji Pomoravskog okruga, na raznim lokalitetima Jagodine, Ćuprije i Paraćina beleži se pojava šimširovog plamenca Cydalima perspectalis.
 
Na svetlosnim lampama postavljenim u mestima Jovac, Ostrikovac i Striža regionalni centar Jagodina beleži od kraja jula pojavu imaga i od početka avgusta značajan porast brojnosti imaga šimširovog plamenca Cydalima perspectalis.
 
Šimširov plamenac na teritoriji Srbije pojavio se krajem 2014 godine na teritoriji Beograda. Štete koje pravi na šimširu su jako velike, ženka polaže jaja u grupicama na naličju lista i ispiljene larve koje mogu da narastu i do nekoliko centimetara mogu da doprinesu do potpune defolijacije šimšira koji se ubrzo suši.
Starije larve mogu da se hrane i korom grana, a kod jaše napadnutih biljaka dolazi do pojave paučine preko koje se ispiljene larve jako dobro kreću.
 
Na teritoriji Jagodine vizuelnim pregledom šimšira registrovani su simptomi i oštećenja prouzrokovana od strane šimširovog plamenca. Širi se aktivnim letom i može da ima i do tri generacije godišnje.
 
 
Na slikama je prikazano stanje u Jagodini:
 
 
Larva na listu
 
Štete od larvi
 
Oštećenje
 
Larveni stadijum
 
Potpuno oštećenje

Comments

There are no comments yet for this post.