Skip to main content

Region Jagodina

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Jagodina > Prilozi > Erwinia amylovora - bakteriozna plamenjača jabučastog voća
Erwinia amylovora - bakteriozna plamenjača jabučastog voća
Na teritoriji delovanja RC Jagodina vizuelnim pregledom zasada jabuke utvrđeno je da se jabuka u zavisnosti od sorte nalazi u fazi razvoja po BBCH skali 72-74 (veličina ploda do 20mm, drugo opadanje plodova, prečnik ploda do 40mm plodovi uspravni).
 
Obilaskom zasada jabuke i kruške na nekoliko punktova (Vrba, Šuljkovac, Ribare) registrovani su simptomi bakteriozne plamenjače jabučastog voća - Erwinia amylovora.
 
Erwinia amylovora na jabuci
 
Simptomi bakteriozne plamenjače jabučastog voća se ispoljavaju i na plodovima i na lišću, na plodovima se pojavljuju mrke i crne pege, dok listovi crne, suše se i ostaju na lastarima i ne otpadaju sa istih. Obolela biljka izgleda kao da je zahvaćena plamenom, uočljivi su osušeni crni delovi grančica ploda i lišća. Ovakve delove jabučastog voća potrebno je mehanički otkloniti rezidbom 20-40cm iznad zdravog dela tkiva. Zaražene delove spakovati u vreće i izneti iz voćnjaka i spaliti, i obavezno izvršiti dezinfekciju alata.
Najvažnije je da se odstranjivanje zaraženih delova izvrši po suvom vremenu da ne bi došlo do širenja infekcije.
 
Posle izvršenog mehaničkog odstranjivanja potrebno je izvršiti hemijski tretman nekim od preparata na bazi BAKARHIDROKSIDA u manjoj koncentraciji.

Comments

There are no comments yet for this post.