Skip to main content

Region Jagodina

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Jagodina > Prilozi > Zdravstveno stanje ozime pšenice i ječma
Zdravstveno stanje ozime pšenice i ječma
Na području delovanja RC Jagodina usevi ozimih žita, pšenice i ječma, se nalaze u različitim fenofazama razvoja, u zavisnosti od roka setve. Usevi iz kasnijih rokova setve se nalaze u fazama razvoja listova, dok su usevi iz optimalnog roka steve u različitim fazama bokorenja, od početka bokorenja do vidljivo peto sekundarno stablo (BBCH 15-25).
 
Vizuelnim pregledom useva pšenice, na lokalitetima Štipljanski put i Lanište, nisu registrovani simptomi bolesti. Na pojedinačnim biljkama registrovano je prisustvo lisnih vaši  (Aphididae) u niskim brojnostima.
 
Vizuelnim pregledom useva ječma, na lokalitetima Štipljanski put i Šuljkovac, registrovano je prisustvo simptoma mrežaste pegavosti lista ječma (Pyrenophora teres) na 3% do 8% biljaka. Kao i u usevima pšenice i u usevima ječma registrovano je prisustvo lisnih vaši na pojedinačnim biljkama.
 
 
Vizuelnim pregledima useva ozime pšenice i ječma registovan je veliki broj aktivnih rupa od glodara, poljskog miša (Apodemus sylvaticus) i poljske voluharice (Microtus arvalis). Proizvođačima se preporučuje pregled na prisustvo aktivnih rupa og glodara i ukoliko se registruje prag štetnosti, koji za poljskog miša iznosi od 10 do 50 aktivnih rupa po hektaru, a za polsku voluharicu od 10 do 500 aktivnih rupa po hektaru, njihovo suzbijanje primenom gotovih mamaka. Nakon primene mamaka rupe treba zatrpati kako ne bi došlo do trovanja divljači.
 
 
RC Jagodina nastavlja sa praćenjem zdravstvenog stanja ozimih žita.

Comments

There are no comments yet for this post.