Skip to main content

Region Jagodina

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Jagodina > Prilozi > Breskvin smotavac (Cydia molesta)
Breskvin smotavac (Cydia molesta)
Na području delovanja RC Jagodina, u zasadima breskve, berba ranih i srednjestasnih sorti je završena, dok se berba kasnih sorti očekuje u narednom periodu.
 
Vizuelnim pregledima zasada, na pojedinim lokacijama su registrovani simptomi oštećenja vrhova letorasta u vidu sušenja i lomljenja praćeno pojavom  smole kao i ubušenja u plodove iz kojih curi smola.
Ovakvi simptomi koji se mogu videti i na fotografijama su posledica ishrane larvi breskvinog smotavca (Cydia molesta).
 
 
Pored breskve, ekonomske štete pravi i u zasadima nektarine, šljive, kruške, jabuke, dunje i kajsije.
Prezimljava u stadijumu gusenice u kokonima u pukotinama kore. Sa kretanjem vegetacije izleću leptiri, polažu jaja na vrhove mladara. Ispiljene larve prve generacije usled nedostatka plodova se ubušuju u mlade vrhove grančica, praveći hodnike dužine i do 10 cm.Vrhovi oštećenih grančica se suše i lome.
 
Ova štetočina u našim uslovima ima 4 generacije godišnje.
U toku leta, larve se ubušuju u plodove, hrane se mesom ploda i zagađuju plod izmetom. Na mestu ubušivanja pojavljuje se kapljica smole. Plodovi gube ekonomsku vrednost.
Posle berbe se pojavljuje četvrta generacija i usled nedostatka plodova ponovo se  pojavljuju oštećenja na vrhovima mladara. Četvrta generacija pravi štete i u zasadima jabuka i dunja.
 
Za suzbijanje ove ekonomski važne štetočine preporučuju se hemijske mere suzbijanja (mogu se pogledati na ovom Portalu u delu  najnovije preporuke/biljna vrsta breskva) kao i rezidba i uklanjanje orezanih delova iz zasada.

Comments

There are no comments yet for this post.