Skip to main content

Region Jagodina

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Jagodina > Prilozi > Fuzarioza klasa u ozimoj pšenici
Fuzarioza klasa u ozimoj pšenici
Na području delovanja RC Jagodina, na punktu Štiplje i Novo Lanište, ozima pšenica se nalazi u fenofazi razvoja ploda, od srednja mlečna zrelost: zrno mlečno, zrna dostižu krajnju veličinu, još uvek zelena do kasna mlečna zrelost (BBCH75-77).
 
Vizuelnim pregledom useva pšenice registrovano je prisustvo simptoma fuzarioze klasa (Fusarium graminearum) na 6-8% klasova.
 
 
Do infekcije klasa ovom gljivom može doći u svim fazama njegovog razvoja, ali je najštetnija u toku cvetanja, odnosno na samom početku cvetanja i to u uslovima vlažnog i kišovitog vremena.  U tom periodu prašnici su izloženi uticaju spoljne sredine i najdostupniji su napadu ovog patogena. Zato se hemijske mere zaštite preporučuju na samom početku cvetanja, kada 5% klasova izbaci svoje prašnike, pred najavljene padavine.
Ova gljiva ima sposobnost sinteze mikotoksina (deoksinivalenol-DON) koji može biti štetan po zdravlje ljudi i životinja.
Trenutni indeksi zaraze klasova ovim patogenom ne ukazuju na mogući problem prisustva mikotoksina preko zakonom dozvoljenih vrednosti.

Comments

There are no comments yet for this post.